0 216 490 01 39
Sosyal Medya Hesaplarımız

Uzun yola çıkarken sürücüler nelere dikkat etmeli?

Uzun yol öncesi alacağınız bazı küçük ama önemli önlemler, çok daha güvenli ve keyifli yolculuk yapmanızı sağlayabilir.

İşte seyahate çıkmadan önce sürücülerin güvenli bir sürüş için dikkat etmesi gerekenler;

Periyodik bakımlara dikkat

Aracınızın periyodik bakım zamanı geçtiyse, bu durumda yola çıkmak sorunlarınızı yanınızda götürmek demektir. Bakımı geçmiş bir araçta küçük motor problemleri, frenaj sorunları gibi can sıkıcı durumlar görülebilir. Bu yüzden tedbirinizi alarak yola çıkın. Kirlenmiş hava filtresi, eskimiş yağ motorun randımanını düşürür. Eğer periyodik bakıma gidemediyseniz en azından hava filtresini ve yağı zamanı geldiyse değiştirin. Ayrıca frenle ilgili olarak da en azından balataları
kontrol ettirin.

Gideceğiniz güzergahta hava ve yol şartları

Türkiye bir anda dört mevsimi yaşayabilen bir ülke. Bir gün içinde yaşadığınız yerde bile bazen dört mevsimi görebiliyorsunuz. Bu yüzden gideceğiniz bölgenin ve güzergahın hava durumu hakkında TV yada internetten bilgi alın

Lastiklere dikkat

Uzun yola çıkılmadan önce güvenli sürüş için lastik kontrolü çok önemlidir. Lastik diş derinliğini ve lastiğin ekonomik ömrünü doldurmamış olmasına dikkat edin. Lastik havalarını yola çıkmadan önce fabrika
verilerine göre tamamlayın.
 
Bagaj yükünüz fazla ise bakım kitabında ya da sürücü kapısı kirişinde belirtilen ölçülere uygun olarak lastik havalarınızı ayarlayın. Lastik havalarının ayarsız olması yol tutuştan frenaja kadar bir çok konuda sorun yaratır.

Silecek ve silecek suyunu kontrol edin

Görevini tam olarak yapamayan bir silecek uzun yolculukları kabusa dönüştürür. Bu yüzden sileceklerin silgisi eskidiyse, yenisi ile mutlaka değiştirin. Yoksa camın bir çok bölümü silinmeyecek ve çıkan gıcırtı sesleri sizi yol boyunca rahatsız edecektir. Ayrıca çizilen camı yenilemenin maliyetinin silecekten çok daha fazla olduğunu da unutmamak gerek.
 
Silecek suyu, normal su yerine bu iş için özel üretilmiş sıvılardan seçilmeli. Böylece daha iyi bir temizlik elde edersiniz

Bagaj yüklerken

Bagajı en iyi şekilde kullanarak iç mekanda dağınıklığı önleyin. Bagajınızı aracın maksimum yükleme şartlarını göz önünde bulundurarak doldurun. Aksi taktirde aracın burnu havaya kalkar ve farlarınız öndeki sürücüyü rahatsız eder. Yol tutuş bozulur ve fren istenilen tepkileri vermekte zorlanır.

Uykunuzu tam olarak alın

Uzun yola çıkmadan önce sürücülerin 6-7 saat kesintisiz bir şekilde uykusunu tam olarak alması gerekir. Eğer tek sürücü iseniz günlük 8 saatten fazla araç kullanmayın. Her 2 saatte 15 dakika mola mutlaka verin.
Mümkünse saat 01.00 ile 05.00 arası ve 12.00 ile 15.00 saatleri arasında yola çıkmayın. Bu saatler biyolojik olarak uykuya çok yatkın olduğumuz saatlerdir.

Yolda

Emniyet kemerini her zaman, her yerde Araçta bulunan herkesin takması gerekir. Yolda Ağır yağlı et yemekleri, Hamur işleri ile süt ve süt ürünleri tüketmeyin. Bu tür yiyecekler uykunuzu getiren yiyeceklerdir. Bunların yerine hafif yiyecekler ve bol su tüketmeniz gerekir.

Defansif sürüş tekniklerine uyun, mümkünse defansif sürüş eğitimi aldıktan sonra yola çıkın. Hız kurallarına ve trafik uyarı ve işaretlerine mutlaka uyun, Sollama ve şerit değiştirmelerde arkadan ve karşıdan gelen araçları kontrol edin ve sinyal verin.